Aşıda kimliksiz göçmen krizi | Göçmen D.D.

Aşıda kimliksiz göçmen krizi

Aşıda kimliksiz göçmen krizi

Kimliksiz göçmenler doğumda ucuz diye merdiven altı kliniklere yöneliyor. Çocuğun doğum belgesi olmayınca aşı kartı çıkarmıyorlar.

Aşıda kimliksiz göçmen krizi

Aşıda kimliksiz göçmen krizi!

Kimliksiz göçmenler doğumda ucuz diye merdiven altı kliniklere yöneliyor. Çocuğun doğum belgesi olmayınca aşı kartı çıkarmıyorlar.

Uzmanlar uyardı: “50 yıldır görülmeyen hastalıklar yeniden hortladı” Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen milyonlarca göçmenin bir kısmı da kayıt dışı bir şekilde Türkiye’de yaşıyor. Bir kimlik kartı olmayan bu kişiler başta sağlık olmak üzere birçok hizmetten faydalanamıyorlar. Bu durumun en çok hamile kadınlar için sorun yarattığına dikkat çeken Göçmen Dayanışma Derneği, doğum sonrası bazı göçmenlerin hastanelerde rehin durumda kaldığına dikkat çekiyor. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Ödemiş, “Ne yazık ki en büyük sıkıntıyı da hamile kadınlar yaşıyor. Çünkü doğum, acil tıbbi hizmet kapsamına dahil değil. Bu durum kadınların ve çocukların yaşam hakkını riske atabiliyor” diyor. Ödemiş, kimliksiz göçmen kadınların doğum sürecinde yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: “Bir mülteci kadın doğum yapacak diyelim; hastaneye gidiyor, eğer kimliği yoksa, devlet hastanesi kadını kabul etmiyor. Kapıdan dönmek zorunda kalıyor. Kapısından çevrilmeyip kabul ediliyorsa da doğum sonrası çıkarılan ücreti karşılayamadıkları için rehin kalma riski var. Böyle çok sayıda vaka var. Hastaneler kabul etmeyince ve yüksek fiyatlar çıkarınca, insanalar merdiven altı kliniklere yöneliyor ya da evde doğum yapıyor. Merdiven

 

Aşı zinciri bozuldu

“Doğum belgesi olmadığı için de bir sürü sıkıntı yaşanıyor. En önemlisi, çocuğun doğum belgesi olmuyor. Belge olmayınca da aşı kartı çıkarmıyorlar. Bu da binlerce bebeğin aşılanmaması demek. Aşı zinciri bozuluyor. 50 yıldır görülmeyen bir takım hastalıklar yeniden görünmeye başladı. Ölüm oranları da artıyor.”

“Göç idaresi verilerine göre; 1,5 milyon kayıtsız olmak üzere 5,5 milyon mülteci var. Kadınların güvenli doğum hakkı için yasal düzenlemeler var. Bunlardan en önemlisi Barcelona Deklarasyonu. Güvenli doğum hakkından bahseden deklarasyon, ‘Göçmen olan gebe kadınlar ev sahibi ülkenin kadınlarıyla aynı koşullarda yardım alma hakkına sahiptir’ diyor. Geçici koruma kanunu ve buna bağlı ikincil mevzuatın güncellenmesi gerekir. Kimlikli kimliksiz ayrımı yapılmaksızın güvenli doğuma erişim hakkı sağlanmalı.”

Kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik çalışmalarımızda yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgilere ve açıklama metinlerinden ulaşabilirsiniz.