Mülteci kadınlar: Suriye’de kış kıştı, yaz da yaz ama Türkiye’de mevsimler karışık
Media
Mülteci kadınlar: Suriye’de kış kıştı, yaz da yaz ama Türkiye’de mevsimler karışık
Göçmen Dayanışma Derneği ile KADAV, mülteci kadınlarla birlikte göç ve cinsiyet temelli ayrımcılığı konuştu.
Göçmen Dayanışma Derneği ile KADAV, mülteci kadınlarla birlikte göç ve cinsiyet temelli ayrımcılığı konuştu. Ülkelerinden savaş nedeniyle Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan kadınlar, yaşadıkları ayrımcılıkları anlattı, bir araya gelince içlerine dolan ‘Ba
Mülteci kadınlar, Göçmen Dayanışma Derneği ile Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) tarafından ‘Göç ve cinsiyet temelli şiddete karşı’ düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Her şeyden önce ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Suriyeli kadınların birbirleriyle tanışıp, yakınlaşmasına olanak sağlayan etkinlik, Şişli’de bulunan Göçmen Dayanışma Derneği binasında gerçekleşti. Dernek ve kadınların kendilerini tanıtması ile başlayan buluşma, KADAV’ın düzenlediği insanların yüzünde tebessüm oluşturan ‘hava durumu ile bugünkü ruh halini anlatma’ atölyesi ile sürdü.
Kadınların ‘mevsimi’: Bahar
Herkesin anadilinde dahil olduğu atölyede kadınların ‘havası’ çoğunlukla Bahar’dı. Bunun gerekçesi ise bahardan da iç açıcı: Bir arada olmak. Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Yasmin hissettiği mevsimi ‘karışık’ diyerek ifade ediyor. İstanbul’u sevdiğini ancak burada mevsimlerin birbirine girdiğini söyleyen Yasmin, “Suriye’de kış kıştı, yaz da yaz. Ama burada mevsimler karışık” diyerek içinde bulunduğu ruh halini anlatıyor.
26 yaşındaki Esra mevsimlerden ‘Sonbahar’ gibi hissettiğini söylerken, Leyla Eyyub ise “Buraya gelene kadar yorgundum ama sizi gördüm bahar oldum” diyor.
Bir göç hikayesi: Savaş bitecek ve 6 ay sonra dönecektik, 4 yıldır buradayım
Etkinlikte kadınlar arasındaki tercümanlığı sağlayan Hevin’in yolu ise bir süre önce KADAV ile kesişmiş. 4 yıl önce kardeşleriyle birlikte Halep’ten İstanbul’a geldiğini söyleyen Hevin, anadili kadar iyi Türkçe biliyor.
Türkiye’ye geldiğinden bu yana pek çok işte çalıştığını söyleyen Hevin’e “Alıştın mı buraya?” dediğimde önce gülümsüyor ardından anlatmaya koyuluyor göç hikayesini:
IŞİD’ın saldırıları artınca babam ile annem bizi hemen Türkiye’ye gönderdi. İlk başta alışamadım tabi ki. Aslında 6 aylığına gelmiştik biz buraya savaş bitecek ve biz dönecektik. Düşüncemiz buydu. Ancak öyle olmadı savaş kızışınca annem ile babam şehirden köye taşındı. Sonra da buraya yanımıza geldiler.
‘Çocuğum haksız yere okuldan atılacak, derdimizi anlatamıyoruz’
Bir araya gelen kadınlar, hem kadın olmaktan hem de mülteci bir kadın olmaktan kaynaklı sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını da anlattı.
Bir araya gelen kadınlar, hem kadın olmaktan hem de mülteci bir kadın olmaktan kaynaklı sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını da anlattı.
Ayrımcılığın sadece kendilerine değil küçük çocuklarına da yöneldiğini söyleyen mülteci kadınlardan biri, oğlunun okulda yaşadığı şu olayı aktardı:
Oğlumun gittiği okulda arkadaşları arasında bir kavga çıkmış ve Türk bir çocuğu dövmüşler. Oğlumun olayla hiçbir ilgisi olmadığı halde suçu onun üzerine atmışlar. Çocuğum Türkçe bilmediği için söylenilenleri anlayamıyor ve derdini anlatamıyor. Bu esnada sınıfa gelen müdür oğlumu azarlayıp herkesin içinde tokat atmış.
Sınıftaki diğer çocukların da olayın aslını bildiğini ama sustuğunu söyleyen kadın, “Şikayette bulunmayı düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine ise şu yanıtı verdi:
Ben şikayet etmek istemiyorum. Gerçekleri anlatmak istiyorum sadece. Benim üzüldüğüm nokta yapılan ayrımcılık. Olayın üzerine müdürün, çocuğunu okuldan atacağını söylediğini belirten kadın onlara gerçeği anlatmak istediğini yineliyor yine.
Çok dilli şarkılar: Elvan müzik grubu
Kadınlar mülteci olarak yaşadıkları ayrımcılığın ardından kadına yönelik cinsiyet temelli ayrımcılığı da konuştu, kız çocuklarının ne kadar okumak istediğine vurgu yaparak.
Etkinlik, KADAV’a bağlı Türk, Kürt ve Arap kadınlardan oluşan çok dilli şarkılar söyleyen Elvan Müzik Grubu’nun dinletisinin ardından sona erdi.
Kadınlar tiyatro ile Türkçe öğrenecek
Göçmen Dayanışma Derneği’nden Berfin, Türkçe öğrenmek isteyenler için eğlenceli bir tiyatro atölyesi yapmaya hazırlandıklarını da söyledi.
Klasik bir kurs yerine tiyatro ile Türkçe öğretme yoluna gideceklerini belirten Berfin, Türkçe öğretmeni eşliğinde kadınlarla drama atölyesi gerçekleştireceklerini duyurdu.
Göçmen Dayanışma Derneği ve KADAV
Şişli Belediyesi ile işbirliği içinde olan Göçmen Dayanışma Derneği, mültecilerin hemen hemen her sorunuyla ücretsiz olarak ilgilenip, çözüm yolları bulmaya çalışıyor.
Merkez, Türkiye’deki mültecilere temel haklarından tam olarak faydalanmalarını ve sosyal iletişim ve topluluğa entegrasyon becerilerini geliştirmelerini ve eğitim, sağlık ve geçici koruma gibi temel hizmetlere erişimi kolaylaştırmayı hedefliyor.
17 Ağustos 1999 depreminde depremzede kadınlarla dayanışmak amacıyla Kocaeli’nde kurulan ve çalışmalarına pek çok alanda genişleyerek devam eden Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) da mülteci kadınların hayatını kolaylaştırmak için emek veriyor. KADAV kadınlara ev ziyaretleri gerçekleştirip, onların sorunlarını birebir dinliyor ve psikolog, avukat ve çocuklar için de çocuk psikoloğu desteği sağlıyor. Ayrıca KADAV’ın Sefaköy’de bir dikiş atölyesi var ve burada dikiş bilen kadınlar bilmeyenlere öğretiyor.