Sundis’in tedavisi kimliğe bağlı | Göçmen D.D.

Sundis’in tedavisi kimliğe bağlı

Sundis’in tedavisi kimliğe bağlı

İstanbul’da 40 gün önce üçgen kafa hastası olarak dünyaya gelen Sundis bebeğin bir an önce ameliyat olması gerekiyor.

Sundis’in tedavisi kimliğe bağlı

İstanbul’da 40 gün önce üçgen kafa hastası olarak dünyaya gelen Sundis bebeğin bir an önce ameliyat olması gerekiyor. Ancak ailesinin iddiasına göre geçici kimlik olmadığı için devlet hastaneleri küçük bebeği kabul etmiyor.

Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye yerleşen ailelerden biri de 6 kişilik Mehmi ailesi. Aile, 11 ay önce Rakka’daki evlerinin yıkılmasının ardından can güvenlikleri kalmadığı için İstanbul’a yerleşti. İkitelli’de oturan baba Amar ve anne Hatice Mehmi’nin 40 gün önce Mehmet Akif Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir kız çocukları dünyaya geldi. Sundis adı verilen bebeğe doğumdan 2 hafta sonra üçgen kafa hastası (trigonosefali) teşhisi konuldu.

Aileye bebeğin bir beyin cerrahına gösterilmesi gerektiği bilgisi verilince, Şişli’deki Göçmen Dayanışma Derneği’nin kapısı çalındı. Dernek, aileyi anlaşmalı oldukları üç özel hastaneye yönlendirdi fakat bu üç hastanede de beyin cerrahisi ve nöroloji doktoru bulunmadığından Sundis bebek muayene edilemedi. Aile bu kez bebeklerini Gaziosmanpaşa Taksim İlkyardım Hastanesi’ne götürdü. İddiaya göre burada da bebeğe kimlik kartı olmadığı için bakılmadı.

Kızının bir an önce ameliyat olması gerektiğini söyleyen baba Amar Mehmi, “3 yaşındaki kızım Şam doğduğunda da aynı teşhis konulmuştu. Suriye’deki doktorlar hemen ameliyat olmazsa gözlerinde ve beyninde ciddi sorunlar oluşacağını söylemişti. Biz de ameliyatı yaptırmıştık. Şimdi aynı hastalık küçük kızımda var. Ama kızımı özel bir hastanede ameliyat ettirecek param yok. Buradaki devlet hastaneleri de kimliğimiz olmadığı için bize bakmıyor” dedi.

Kaybedecek vakit yok

İl Göç İdaresi tarafından çıkarılacak geçici kimliğin en erken 45 gün içinde çıkacağını anlatan Mehmi, “Eğer devlet hastanesi kızıma bakıp muayene ederse ve doktorlar tarafından bir rapor yazılırsa, geçici kimliği hemen çıkarabiliriz. Ama devlet hastaneleri bakmıyor, özeldeki raporu da İl Göç İdaresi kabul etmiyor. Kızımın kaybedecek vakti yok ve bir an önce ameliyat olması gerekiyor” diye konuştu.

Devlet yardım etsin

Anne Hatice Mehmi 7 yaşındaki oğlu Ahmet ile 6 yaşındaki kızı Sibel Mehmi’nin de kimlikleri olmadığı için okula alınmadığını belirtti. Anne Mehmi, “Suriye’de evimiz bombalandı, akrabalarımız yanımızda öldü. Çocuklarım uçak sesi duyduğunda korkudan ağlıyordu. Çocuklarımız için kaçıp buraya geldik. Şimdi de küçük kızım hasta ve ameliyat olması şart. Eşim bin TL kazanıyor, 500 TL kira veriyoruz. Kızımın ameliyatı için devlet bize yardım etsin” diye konuştu.

Di lêkolînên me de ji bo baştirkirina ezmûna bikarhêner, em li gorî rêzikên qanûnî cookies bikar tînin. Hûn dikarin nivîsên agahdarî û danasînên berbiçav bibînin.